Wat is het verschil tussen epoxy voegmiddel en cementmortel?

Gepubliceerd op

July 22, 2024

Tijdens het renovatieproces zal vroeg of laat de vraag worden gesteld welk voegmiddel je wil gaan gebruiken voor jouw tegels. Het is dan belangrijk dat je weet welke voegmiddelen je uit kunt kiezen.

De twee meest voorkomende voegmiddelen zijn epoxyvoegen en cementmortel. We vergelijken deze twee voegmiddelen met elkaar zodat jij de beste keuze maakt voor jouw project.

Samenstelling en eigenschappen

Cementmortel: het traditionele voegmiddel

Cementmortel kent iedereen als het traditionele voegmiddel dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de bouw. De ingrediënten van cementmortel zijn zand en water, hier worden vaak additieven aan toegevoegd om prestaties te verbeteren.

Cementmortel is poreus, wat betekent dat het water kan doorlaten. Na een tijd eindigt dit in beschimmelde voegen en vlekken wanneer ze niet goed onderhouden worden. Ook kan het tijdens het uitharden gaan scheuren of barsten, wat schade kan veroorzaken aan de tegels.

Door de relatief eenvoudige samenstelling en toepassing is cementmortel vaak de eerste keuze bij traditionele bouwprojecten. Bovendien zijn de grondstoffen makkelijk te verkrijgen en is de verwerking vrij eenvoudig, wat een lage drempel vormt voor doe-het-zelf-enthousiastelingen en professionele tegelzetters.

Epoxyvoegen: het duurzame alternatief

Epoxyvoegen worden een steeds populairder alternatief voor de traditionele voegmiddelen. Het bestaat uit twee compartimenten, epoxyhars en een verharder. De combinatie van deze twee compartimenten zorgt voor een chemische reactie waaruit een zeer sterke en niet-poreuze voeg ontstaat.

Door deze niet-poreuze eigenschap is dit voegmiddel bestand tegen water, schimmel en vuil. Hierdoor gaat dit voegmiddel veel langer mee. Ook is het middel kleurvast en krimpt of scheurt het niet tijdens het uithardingsproces.

Bovendien heeft epoxy voegmiddel verschillende esthetische voordelen. Het is verkrijgbaar in veel kleuren, waardoor het makkelijk is om de perfecte tint te vinden die past bij jouw tegelwerk. Ook behoudt het zijn kleur over de jaren heen, zelfs bij blootstelling aan fel zonlicht en schoonmaakmiddelen.

Waar worden deze voegmiddelen vaak gebruikt?

Epoxyvoegen; commerciële en drukke ruimtes, maar ook bij eigen terras en badkamer

Door de niet-poreuze eigenschappen van epoxy voegen zijn deze zeer geschikt op plekken waar hygiëne belangrijk is, of waar de voegen vaak in aanraking komen met water. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

In ziekenhuizen en andere medische instellingen biedt epoxy voegmiddel een groot voordeel vanwege de hygiënische eigenschappen. Het voorkomt de groei van bacteriën en schimmels, wat essentieel is in omgevingen waar hoge hygiëne standaarden vereist zijn. In zwembaden en natte ruimtes zorgt de waterbestendigheid ervoor dat de voegen jarenlang mooi en functioneel blijven.

Cementmortel

In een ruimte waar je veel waarde hecht aan de esthetiek van traditionele cementvoegen en je een ruimte wilt voegen die weinig slijtage ondervindt dan is cementmortel de beste optie, dit vind je vaak in bijvoorbeeld:

  • Woonkamer vloeren
  • Woonkamer muren
  • Patio’s of looppaden buiten

Cementmortel heeft bij deze ruimtes een authentieke uitstraling die perfect past bij traditionele en rustieke interieurs. Het gebruik van cementmortel in patio's en looppaden buiten kan ook een charmante, ouderwetse uitstraling geven, hoewel het onderhoud intensiever kan zijn om de voegen in goede staat te houden.

De voor- en nadelen van deze twee voegmiddelen

De voor- en nadelen van epoxyvoegen

Wanneer je epoxyvoegen en cementmortel met elkaar vergelijkt, zie je dat de epoxyvoegen de meer duurzame en onderhoudsvriendelijke keuze is. Door de niet-poreuze eigenschappen maken schimmel en vuil geen kans en zal de voeg vele jaren langer mooi blijven.

Ondanks dat er een groter prijskaartje aan het plaatsen van epoxyvoegen hangt, is het wel belangrijk om te vermelden dat epoxyvoegen vele jaren langer meegaan dan traditionele voegmiddelen.

Het hogere initiële kostenplaatje van epoxyvoegen wordt vaak gecompenseerd door lagere onderhoudskosten en langere levensduur. Bovendien zijn epoxyvoegen bestand tegen chemische reinigingsmiddelen, wat betekent dat ze eenvoudiger schoon te houden zijn in commerciële keukens en industriële omgevingen.

De voor- en nadelen van cementmortel

Het plaatsen van cementmortel is een minder grote investering, daarnaast geeft het ook een meer traditionele uitstraling aan je tegelwerk, wat in sommige projecten een belangrijke eigenschap is.

Daarentegen is dit een poreus voegmiddel wat betekent dat het water op kan nemen. Dit kan op den duur zorgen voor schimmel, vlekken en slijtage aan de voegen. De levensduur van cementmortel is dus vele malen korter dan epoxyvoegen. Daarnaast kan dit voegmiddel tijdens het uitharden gaan krimpen, wat schade aan de tegels kan veroorzaken.

Hoewel cementmortel goedkoper is en een traditionele esthetiek biedt, vereist het regelmatig onderhoud om de voegen schoon en in goede staat te houden. Dit kan op de lange termijn tot hogere kosten en meer tijdsinvesteringen leiden. In vochtige omgevingen kan het frequent moeten worden vervangen vanwege de vatbaarheid voor schimmel en vlekken.

Ben je ervan overtuigd dat epoxyvoegen de ideale optie is voor jouw project? Vraag een vrijblijvende offerte aan en ervaar de duurzaamheid en het onderhoudsgemak van epoxyvoegen.

Bescherm je vloeren en wanden tegen slijtage, chemische invloeden en vocht

Bescherm je vloeren en wanden tegen slijtage, chemische invloeden en vocht

Vraag gratis offerte aan